Cseréld le az Xp-t ingyenes oprendszerre!
Neked, mint WindowsXp felhasználónak szeretnék alternatívát bemutatni, ha már a Microsoft beszüntette az Xp frissítését. Millió helyen látom a hirdetést: "Megszűnik az Xp támogatása! Válts Windows7-re!" vagy "Itt az alkalom egy új számítógép beszerzésére!" De kérdem én: miért fizessek egy újabb rendszerért, amit egy-két éven belül megszüntet a cég, főleg úgy, hogy már most piacon van a 8, illetve az asztali gépre fejlesztett 8.1?

Először is nézzük meg mekkora anyagi ráfordítás lenne, feltételezve, hogy magához a géphez nem kell hozzányúlni - tehát az összes alkatrész ugyanúgy működik tovább, nem kell lecserélni, bővíteni, frissíteni, stb, mint ahogy általában kellett, ha win98-ról tértünk át xp-re, vagy xp-ről Vistára frissítettünk: ilyenkor az esetek többségében a driverekből is le kellett cserélni többeket, de a memoriát mindenképpen bővíteni kellett, az addigi 256/512 Mb-ról minimum 1-2 GB RAM-ig.

A Windows 8.1 (a win8 táblagépeken fut, az asztali pc-khez már 8.1 jár) ára a Microsoft oldalán 40000 Ft, a diákoknak szánt kivitel viszont már 11300 Ft.-ért is kapható. Azt hiszem itt Magyarországon minden családban van legalább egy diák, ha netán nem lenne, szerintem akkor is sikerül beszerezni egyet valahonnan az ismeretségi körökből, ezért inkább ezt a variációt fogom tovább számolni, mivel nagyságrendekkel kevesebbet kell fizetni, ha "szerzünk" egy gyereket magunknak. Az Office 2013 ára ugyanúgy diáknak 24000 Ft. Ez magában foglalja az eddigi Office alkalmazásokat (World, Excel, PowerPoint, Acces, Outlook), illetve a mai kornak megfelelő újításokat, OneNote, és Publisher alkalmazásokat. Viszont ez négy éves előfizetést jelent, ami ugye előrevetíti a további fejlesztést, tehát négy év mulva már lesz annyira elavult az Office, hogy azt le kelljen cserélni az akkori legfrissebb oprendszerre, illetve annak alkalmazásaira, biztosítva ezzel a cég jövőbeni bevételi forrásait.

A Microsoft oldalán nem találtam vásárlási lehetőséget a Windows 7-re, ezért alternatív helyeket kerestem. Egy Windows7 operációs rendszer alapára 24000 Ft körül mozog (az Árgép.hu oldala szerint) 2014. április 25.-én. E mellé valószínüleg meg kellene vásárolni egy irodai alkalmazást, ami teljes egészében kompatibilis a rendszerrel, ez jelenleg a Microsoft Office 2013 alkalmazás, ami a a Microsoft oldala szerint minimum 40000 Ft - vagy havi 2099 Ft !
Most pedig nézzük meg mennyibe kerülne egy Linux Operációs rendszer telepítése.
Már az elején szét lehet esni a hatalmas kínálatban, főleg úgy, hogy halovány gőze sincs egy Windowson felnőtt embernek, melyik micsoda. Az adott oldalon csak a főbb oprendszerek - más néven disztribúciók - vannak felsorolva. Ezeken belül még jóval több kisebb rendszer van, amik ezen rendszerek alapjaira épül. Ha nagyon belemerülnénk, akár saját operációs rendszert is létre lehet hozni, kiválogatva a nekünk szimpatikus programokat!
De ne menjünk ennyire mélyen a szoftverek lelkivilágába. Minden linux rendszer gyakorlatilag ugyanaz, csak más-más kivitelben. Linuxos körökben ki-ki más oprendszerre esküszik, Magyarországon a legnagyobb tábora - és ez miatt a legnagyobb támogatottsága - az úgynevezett Ubuntu Linuxnak van.
Visszatérve a pénztárcánkhoz: az említett szoftvereket gyakorlatilag ingyen le lehet tölteni az adott disztribúció honlapjáról, de meg is vásárolhatjuk kb 5-6 $ körüli összegért is. Ebben nem csak egy asztali kliens van benne, hanem már akár egy server változat is, ami nekünk sima felhasználónak nem igazán kell. Viszont 15 $-ért már egy USB FlasDrive-n is megkaphatjuk, amiben ugyebár benne van maga a pendrive (kb 8 GB) ára is.
De mi mindig a legolcsóbb variációt keressük: tehát letölthetjük az ingyenes asztali pc-re való szoftvert, amit az otthoni gépen szépen kiírjuk egy DVD lemezre, és máris kezünkben van egy Windows7, vagy Win8 telepítő lemeznél többet tartalmazó lemez! Ami benne van mindegyikben alapértelmezetten:
irodai alkalmazások:
LibreOffice, vagy OpenOffice (megegyezik a Microsoft Office programcsomaggal), illetve valamilyen levelezőprogram
internet eléréséhez:
Firefox, Konqueror
grafika:
Gimp (képszerkesztő), Gwenview (képnézegető)
audio-video:
Amarok (zenelejátszó), Audacity (zeneszerkesztő), Dragon Player (videolejátszó)
egyéb segédeszközök:
Ark csomagolóprogram, Konsol (ez a windowsos "cmd"-vel megegyező), Kwrite szövegszerkesztő, számológép, stb
Ezekről részletesebben a felső menüpontban található oldalakon olvashatsz.
Azt hiszem nem kell több szót ejteni arról, melyik rendszer mennyibe kerül. Egyik oldalon egy teljesen ingyenes, ámde ismeretlen rendszer áll, amár ismert rendszerrel szemben. Bár ez sem teljesen igaz állítás, mert többektől hallottam már, hogy egy win98-ról Xp-re átállni, vagy akár Xp-ről Vistára, vagy win7-re, sőt win8-ra átállni szinte a számítógépkezelés újratanulásával jár együtt!
A végén pedig még egy azt hiszem elég fontos - ha nem a legfontosabb - dolog; a biztonság. A windows felhasználó, akár tudatosan, akár véletlenül, de folyamatosan belekotorászik a rendszerbe. Sokszor ez miatt válik instabillá a számítógépünk. A linux telepítéskor létrehoz egy "home" nevű mappát, amit utólag telepítünk a gépre, az gyakorlatilag mind oda kerül, tehát magához a rendszerhez nem tudunk hozzáférni. Ez természetesen rendszergazdai módban megkerülhető, belepiszkálhatunk a rendszerbe, de ez már a tudatos kategóriába tartozik. Tehát a kedves gyermekünk, vagy akár mi saját magunk nem tudunk véletlen kárt okozni. A másik dolog: a vírusok. A windowson már megszokhattuk, hogy létfontosságu egy naprakész vírusirtó program folyamatos futtatása. Linuxon ez nem kötelező! Természetesen telepíthető ide is, de ahogy szokták mondani: "A vírusokat Windowsra írják!" A vírusok a linuxos környezetben nem tudnak futni, ezáltal nem tudnak kárt okozni. Egy linuxra formázott merevlemezen lévő dokumentumainkat biztonságban tudhatjuk. Arra okvetlenül figyelnünk kell, hogy bár "betegek" nem lehetünk, attól még vírushordozók lehetünk, ezért nem árt ebben a környezetben sem a figyelem.
Amit én tudok segíteni: több fórumon, weboldalon olvastam arról, hogy a legközelebb a Mandriva Linux áll egy Windowshoz mind megjelenésében, mind működésében. Ez ügyben nem tudok állást foglalni, bár több oprendszert telepítettem, kipróbáltam, de nekem ez jött be a leginkább. Valószínüleg azért, mert nekem anno ezt a rendszert mutatta, illetve tanította meg egy kiskunlacházi iskola webprogramozó-rendszergazdája. Nálam az otthoni számítógép valahogy így néz ki: játékokra ott van az XP (illetve most már a Windows7), minden másra - munka, internet, zenehallgatás és filmnézés - pedig a linux. A két rendszer közötti átkapcsolás kb kettő perc, de ez is a gépem (2400 Hz processzor, 512 MB RAM, kb 5 éve van meg) lassúsága miatt van.
További olvasnivaló nálam okosabb emberek felől, ha még mindig nem lennél biztos a dolgodban:
HOGYAN térjünk át DOS-ról/Windowsról Linuxra