Linux Mandriva (vagy Mageia) live cd telepítése
Az alábbiakban egy Mandriva Linux 2010.2 live lemez bemutatása következik. Ez főleg abban az esetben hasznos, amikor valamely okból nem indul el az aktuális operációs rendszer. A lemez beindulása után át tudjuk nézni a merevlemezünket, lementeni róla az adatokat, ideiglenesen internetelérést is nyerhjetünk. Fontos megjegyezni, hogy a gép ilyenkor a memoriát (RAM) használja, illetve a CD-ről olvassa be a program minden egyes parancsot, ezáltal jóval lassabb lehet a gép futása a megszokottnál.
A linux rendszerek nagy általánosságban ugyanolyan felépítésüek, a megjelenésben van a fő különbség, illetve a telepített programok mennyiségében, illetve minőségében. Bár ez az utóbbi mindenkinek mást jelent, példaként említve a média lejátszást: én személy szerint a vlc-t favorizálom, de sokan esküsznek a Windows medialejátszóra, vagy a linuxos Amarokra.
A live cd behelyezése után indítsuk újra a számítógépet. Válasszuk ki a lehetőségek közül, hogy először a cd/dvd lemezről próbáljon indulni (bootolni), ne a merevlemezről. Amennyiben ez sikerül, akkor már a cd fog felajánlani három lehetőséget, itt nem kell csinálni semmit, alapértelmezetten a cd fog startolni. Amennyiben már szeretnénk telepíteni, akkor a második variánst válasszuk, az "Install Mandriva Linux" sort.
Ez után megjelenő ablakban egérrel, vagy fel-le billentyűkkel keressük ki a magyar nyelvet, hogy a telepítő magyarul tudjon kommunikálni velünk: fogadjuk el a licencszerződést, majd a felbukkanó ablakokban válasszuk ki a nekünk tetsző billentyűkiosztást, időkijelzést, stb. A végén elég sokáig fog szöszmötölni, ez a gép cd meghajtójának, processzorának és a RAM mennyiségétől függően vesz el időt életünkből. Legyünk türelmesek! Az alján lesz egy felirat, ami arról tájékoztat, hogy az "esc" billentyű (klaviatúra bal felső különálló billentyű) benyomásakor nyomon követhetjük a betöltődő részeket (modulokat). Ha minden jól megy, a kezdő képernyő kéksége fog felbukkanni:

Ne feledjük, a live cd sajnálatos módon angol nyelvű, bár ez egy kis gyakorlás után már nem lesz olyan zavaró. Főleg ha megtanuljuk mi hol található. :)
A képen a kezdőképernyő látszik. Az alsó csík jobb oldalán a négy asztal van, ami azt jelenti, ha Te dolgozol valamit, nem kell a programot bezárni ha más is odaül a géphez: egyszerűen átkattint egy másik asztalra, ami tök üres és máris dolgozhat saját maga. A felső csíkban a dátumtól balra az első ikon az internetelérést szimbolizálja, amennyiben az ikon sarkában zöld pipa helyett piros x díszeleg, akkor intézni kell az internet beállításait. Jobb klikk az ikonra, majd a (Configure network - Hálózat beállítása) szövegre kattintással bejön a következő képernyő:

Itt a "DSL" pontra kattintani, annak ellenére hogy nagy a valószínüsége annak, hogy ADSL kapcsolatod van otthon. A "Wireless (Wi-Fi)" menüt annak kell választani, akinek a bejövő zsinor legvégén egy wifis router fityeg, de ez már egy külön macera abban az esetben, ha a windowsra tervezett wifi adapterünket nem ismeri fel a rendszerünk. De ez majd később!

Következő képernyő: magától érthetődő, esély nincs a választásra, mehetünk tovább (Next gomb)

Na itt már van választás, nem is kevés, az összes (a Mandrivának 2010-ben létező) ország fel van tüntetve, az ismert hálózatok neveivel. Választhatjuk az elsőt (listában nem szereplő - kézi szerkesztés), de kikereshetjük Magyarországot is, ebben az esetben a Matáv lesz a kiválasztandó szolgáltató.

Itt jelöljük be a negyedik lehetőséget, Magyarországon a kábeles internet ugynevezett pppoe kapcsolaton keresztül történik.

A szolgáltatónktól kapott adatok alapján be kell írni a csatlakozáshoz használt felhasználónevet és a jelszót. Az adatok szerepelnek a szerződésben is, illetve a windows hálózatbeállító varázsló is kérte, tehát meg kell lennie valahol...

Semmi pánik, az első azt ajánlja fel, hogy bárki csatlakozhat (a kapcsolat engedélyezése a felhasználók számára), a középső hogy rendszerindításkor automatikusan induljon az internetkapcsolat is (a kapcsolat elindítása rendszerindításkor), a harmadik a forgalommérés engedélyezése. Live cd esetében teljesen mindegy melyik van kipipálva, mivel ezeket a beállításokat kikapcsoláskor elfelejti a gép, tehát minden egyes bekapcsolás után végig kell játszani ezt a procedúrát. Sebaj, legalább gyakoroljuk!

El szeretné indítani a kapcsolatok? Lehet hogy felesleges a kérdés, nem véletlenül bumliztuk végig a sok ablakot, természetesen a "Yes" (igen) a megfelelő gomb.

Itt kapunk egy párbeszédablakot, amiben türelmet kér a program, ez előbb-utóbb eltűnik, remélhetőleg pozitív befejezéssel. Amennyiben az egeret rávisszük az ikonra (nem kattint, csak rááll!) akkor egy buborékban a kapcsolat adatai is feltűnnek.

Most hogy sikeresen kiszabadultunk a nagyvilágba, nézzünk körbe maga a rendszerben! Ne féljünk a vírusoktól, azokat windowsra írták, egyenlőre az ingyenes linuxok nem fertőzhetőek. Arra viszont ügyeljünk, hogy bár beteg nem lehet a rendszer vírushordozó viszont igen! Ez főleg a levelezésnél okozhat problémát. Netről letöltött dokumentum tartalmazhat vírust, amit ha továbbküldünk, úgy fertőzhetjük ismerősünk gépét, hogy észre sem vesszük.
Internet: amit használni tudunk live cd esetében, az a Firefox webböngésző. Bármi mást használunk, egy újraindítás után újra be kell állítani, úgyhogy jelen esetben nem foglalkozunk velük.

Iroda:a Windowsban megszokott Microsoft Office ingyenes verziója érhető el. Writer = World, Calc = Excel, Impress = Power Point, Draw = bemutatókészítő. Én személy szerint nem az OpenOfficet, hanem a LibreOffice programcsomagot használom, mert annak az "exceljének" a függvénykezelője ugyanazokat a neveket használja mint a windowsos excel, tehát amit az iskolában tanítottak, azt itt is tudom használni.

Grafika: fotómenedzser, Gimp - szinte tökéletes grafikai program, a windowsos Paint eltörpül mellette. Ez az a program, amit eredetileg linuxra írtak, utána adoptálták más rendszerekre is, ezálltal ugyanúgy néz ki windowson mint linuxon. Képézegető, illetve Inkscape: vektoros grafikai program. Ez már a haladó rajzolóknak készült progi, ez is fellelhető már windowsos környezetben is.

Hang és video: Nem sorolom fel, a nevek magukért beszélnek. Telepítés után a kedvencem, a vlc is itt található meg.

Na itt már vannak csemegék: például cd-dvd író a Nero helyett (Brasero), számológép, jegyzettömb (Gedit, illetve más (KDE) asztali környezetben a Write), asztalt fényképező (Take Screenshot) program - ezzel fotózgattam le az oldalon található képeket ehhez a leíráshoz, illetve egy Terminal, ez a nem grafikus programoknál használatos, windowsos megfelelője a "Futtatás" ablakba írandó "cmd".

Segédeszközök: itt lehet belenyúkálni a gépünk beállításaiba. Ezt is a telepítés után érdemes használni, live rendszer esetén viszont bűntetlenül lehet kipróbálni a dolgokat.

Itt láthatóak a rendszer által látott fizikai meghajtók. A képen csak egy usb-s pendrive van rácsatlakoztatva, mivel a kép készítésekor a winchester nem volt a gépben. Tulajdonképpen a 1.0 GB Filesystem felett van a helye a windowsos partícióknak, rákattintva beléphetünk a windows rendszerébe, így onnan tudunk adatmentést végezni, illetve akár egy vírust tartalmazó fájlt is törölhetünk, ha tudjuk a búvóhelyét.

A "Shut Down" szövegre kattintva tudjuk kikapcsolni a gépet.
Lock Screen = képernyő zárolása,
Log Out user... = a felhasználó kijelentkezése. Ekkor egy másik felhasználói névvel tudsz bejelentkezni, ennek live módban sok értelme nincs, mivel több felhasználó sincs... Preferences = mindenféle beállítások találhatóak, kellemes csemegézést! :)

Végül egy kényelmi szolgáltatás windowsról áttérőknek: jobb klikk a felső szürke csíkra és előjön a panel párbeszédablaka: itt határozható meg, hogy a képernyő melyik részén helyezkedjen el: mivel windowsban megszoktuk hogy a menürendszer a bal alsó sarokban van, így itt is lerakhatjuk alulra (vagy akár oldalra is), az Orientation megváltoztatásával. Illetve ha akarjuk ugyanúgy el is tűnhet, illetve egérmozdításra előbukkanó is lehet.
Most pedig néhány látványelem:
amennyiben a 3D effektet engedélyeztük az indulásnál, akkor egy kinyitott ablakot úgy rángathatunk a képernyőn, mint egy lepedőt, illetve ha a jobb alsó sarokban lévő asztalok közül egy másikra kattintunk, az asztalunk 3D-ben fordul át, mintha egy kocka lenne. Fogjuk meg az egérrel az éppen nyitott ablakot a felső csíkjánál fogva, vonszoljuk el a képernyő valamelyik széle felé, mintha ki akarnánk vinni onnan, és csodáljuk meg az effektet, ami átviszi a másik asztalra szegény ablakot.

Linkek: Mandriva Linux 2010.2 letöltő oldal
(A letöltölinkek közül válasszunk egy olyat, ami az európai nyelveket tartalmazza. A GNOME és a KDE között asztali megjelenés a különbség, tartalmi nincs)
Közvetlen link: Mandriva Linux 2010.2 live
Mageia 4 letöltése
(itt a számítógépednek megfelelő formátumban tudod letölteni, 32, vagy 64 bites rendszerre. Én a Mageia 4-t csak a KDE asztallal tudtam telepíteni, GNOME környezettel nem, viszont GNOME kiegészítők - pl. Gnome Commander - telepíthetőek utólag)